Het verhaal
Begin deze eeuw wist onze stadsbrouwerij 6 generaties familietraditie én Brugse zottigheid te kanaliseren in een speciaalbier. Brugse Zot werd geboren!
De legende van Maximiliaan
Brugse Zot, een legendarische bijnaam die we te danken hebben aan een eeuwenoud verhaal. We reizen terug in de tijd. In de 15de eeuw kunnen de Bruggelingen het maar moeilijk vinden met het strikte bewind van hun nieuwe heerser, keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Er is onvrede en het volk kwam in opstand. Wanneer Maximiliaan in 1488 naar Brugge komt om de opstand te onderdrukken, nemen de Bruggelingen de vorst gevangen.
Wanneer ze hem uiteindelijk vrijlaten, neemt de keizer wraak door alle feesten en jaarmarkten te verbieden. De inwoners laten dit niet zomaar gebeuren en organiseren een groot feest in ere van hun vorst, met de bedoeling hem te paaien. Zo vroegen ze de keizer om jaarmarkten toch toe te laten en een nieuw zothuis te bouwen in de stad. Volgens de legende zou Maximiliaan geantwoord hebben met de legendarische woorden: “Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!”. De bijnaam voor de Bruggelingen was geboren.
Met dit authentieke bier herinneren we de Bruggelingen met een knipoog aan hun rijke geschiedenis. Daar klinken we op!
Het ontstaan
In 2005 blies Xavier Vanneste, zesde generatie van de brouwersfamilie, met de lancering van Brugse Zot nieuw leven in de brouwerij. Het speciaalbier werd ontwikkeld volgens een uniek receptuur en gebrouwen met respect voor traditie.
De toekomst van Brouwerij De Halve Maan was geklonken, want dit bier van hoge gisting viel onmiddellijk in de smaak. Zowel in Brugge als ver daarbuiten. Sinds de lancering sleepte het al verschillende internationale prijzen in de wacht. Ondertussen exporteert de brouwerij Brugse Zot naar 40 landen.
Vandaag heeft Brugse Zot meerdere varianten. Er is het smaakvol blond, de dubbel(zotte), de herfstbok en de alcoholvrije Sportzot. Er is voor elk wat wils. Zo weet Brugse Zot op een ongedwongen en speelse manier vroeg of laat ieders smaak te bekoren.